Hotell Smedjan

Tel: 0978 - 10815
E-mail: info@hotellsmedjan.se


Boka rum Kontakta oss Se våra rum Restaurang Kampanjer & Paket Konferens Sauna & Relax Evenemang English version

Litteraturens Pajala ~ Sevärt i Pajala ~ Att göra i Pajala



Boka ditt rum
+46978-10815
E-mail: info@hotellsmedjan.se


Är du återkommande gäst,
långtidsboende eller
ett större sällskap?
Ring för offert
0978-10815

 

Litteraturens Pajala

Läs böckerna och besök Pajala för att se miljöerna allt utspelar sig i...

Övernattningen bokar du här
Böckerna hittar du här

Mikael Niemi, född 13 augusti 1959 i Pajala, Norrbottens län, svensk författare. Hans far var polis och hans mor var lärare och talpedagog. Niemi började i femtonårsåldern skriva dikter och noveller och drömde tidigt om att bli författare. Mikael Niemi utbildade sig till el-teletekniker på 4-årig teknisk linje i gymnasiet och flyttade i samband med det till Luleå där han blev kvar i 20 år, innan han flyttade tillbaka till Pajala. Niemi, som bland annat har arbetat som lärarvikarie, debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Han har också skrivit både lyrik, prosa och dramatik för både radio och scen.
Källa: Wikipedia

"I Mikael Niemis fotspår"
En guide till platserna där författaren Mikael Niemis succéroman
"Populärmusik från Vittula" utspelar sig

Mona Mörtlund, född 1957 i Kangos i Pajala kommun i Norrbotten, är en svensk/tornedalsk författare, poet och dramatiker.

Mörtlund debuterade 1986 med Moron, moron, ostaks' poron, en samling tornedalska barnvisor, ramsor, sagor, lekar och gåtor på tornedalsfinska/meänkieli. Allt som allt har hon skrivit fem barn- och ungdomsböcker på meänkieli, samt en, Hjortronstället, på svenska.

Mörtlund har också gett ut två diktsamlingar, Jag passerar Juhonpieti när rallarrosen blommar och Mörtlunds Mona-Mörtlundin Mona, och har även arbetat med radio och tv. Som dramatiker debuterade hon 2001 med novellfilmen En strimma dag. Den följdes av ett flertal dramaserier för barn för Sveriges Television. 2005 satte Tornedalsteatern upp hennes första teaterpjäs, Regnblommorna är vackra i år/Vale tappaa sielun. Teatern gästspelade på Dramaten med pjäsen 2006, som en del av Puls på Sverige-projektet, ett samarbete mellan Dramaten och SVT i syfte att sprida nyskriven svensk dramatik. Det var första gången meänkieli användes på nationalscenen. Pjäsen visades också på tv 2007. Mörtlund skriver också sångtexter/musik och var en av medlemmarna i sånggruppen Sisaret, som var en av de första musikgrupperna som sjöng på meänkieli. Mona Mörtlund arbetar även som översättare, främst för Sveriges Television.
Källa: Wikipedia

Populärmusik från Vittula

Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula. I översättning blir det Fittmyren, så kallat "som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten". Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotat. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont

Mannen som dog som en lax

Den vresige gamle pensionären Martin Udde hittas död i sitt hem i Pajala, uppenbarligen mördad. Polisen får förstärkning från Stockholm när Therese Fossnes från Rikskrim skickas upp för att leda utredningen. Ganska snart blir enstöringen Esaias Vanhakoski huvudmisstänkt, eftersom han utan omsvep medger att han avskytt Udde. Men berättelsen utvecklar sig efterhand till någonting annat än en ren kriminalberättelse. Den blir en kärlekshistoria med förhinder, en berättelse om människans behov av språkliga och kulturella rötter och om vad som händer när dessa rycks upp, och till sist en berättelse om mordförsöket på det tornedalsfinska språket.

Mörtlunds Mona

"Jag tycker att den här boken borde finnas i varenda skola i Tornedalen och gärna på andra håll i Norrbotten och Sverige som alternativ läsebok. Dikterna är korta och enkla att förstå men handlar om tillvarons väsentligheter och kan sätta i gång bra samtal om hur det kändes att leva förr och hur det känns nu. Säkert kan boken också inspirera barn att skriva egna dikter. Och så har man spridit lite poesi mitt i vardagen."
Sven Nyberg / Norrbottens-Kuriren 15/9 -09

 


Copyright © 2024 Hotell Smedjan

Some images by kind permission from FreeFoto.com
Länka till oss - terlnkar



Svenska - Start - Boka rum - Kontakta oss - På kartan - Se våra rum - Restaurang - Lunchmeny - Pizza
Kampanjer & Paket - Konferens - Sauna & Relax - Evenemang - Litteratur - Sevrt - Att gra - MSIE

English - Start - Book room - Contact us - On the map - See our rooms - Restaurant - Lunch menu
Campaigns & Packages - Conference - Sauna & Relax - Literature - Worth seeing - To do

Hotel Lapland - Bykrogen Bar - Events - Stalk us on instagram!